HDMI ARC en HDMI eARC

HDMI ARC maakte de installatie van een soundbar een stuk eenvoudiger, maar dit is niet zonder beperkingen. Met de komst van HDMI eARC zijn de meeste van deze beperkingen verdwenen en kun je vanaf nu altijd genieten van de beste geluidskwaliteit voor je tv. Hoe werkt het en wat heb je ervoor nodig?

Wat is HDMI ARC?

ARC staat voor Audio Return Channel. HDMI ARC is de enige uitgang op uw tv die niet alleen signalen ontvangt, maar ook signalen doorgeeft. U kunt bijvoorbeeld het geluid van uw soundbar regelen met de afstandsbediening van uw tv. Er is dus één kabel minder nodig om je audio-ontvanger met je TV te verbinden. Voorheen kon je met een HDMI-kabel alleen een video- of een audiosignaal versturen en had je een specifieke audiokabel nodig van je tv naar je geluidsinstallatie. Met HDMI ARC worden audiosignalen van een tv teruggestuurd naar de AV-ontvanger of soundbar. Dit betekent dat je maar één kabel nodig hebt voor beeld en geluid. De HDMI-ARC-kabel werkt dus in twee richtingen.

Wat is HDMI eARC?

ARC staat voor Enhanced Audio Return Channel. HDMI eARC maakt deel uit van de HDMI 2.1 specificaties.

eARC is een nieuwe verbeterde versie van ARC en heeft drie belangrijke wijzigingen:

  • eARC kan veel meer gegevens transporteren, waardoor u alle moderne audioformaten kunt gebruiken
  • eARC gebruikt een nieuw communicatiemechanisme dat betrouwbaarder werkt
  • eARC staat ook het gebruik van lipsynchronisatie-informatie toe

Wat is eARC en waarin verschilt het van ARC?

HDMI eARC is klaar voor audio in hoge resolutie. De duidelijkste verbetering is dat u eARC nu kunt gebruiken voor audioformaten die de allerbeste kwaliteit garanderen. Deze audioformaten zijn Dolby Digital Plus, Dolby Digital True HD, DTS-HD Master Audio en de nieuwste uitbreidingen zoals DTS:X en Dolby Atmos. Dit was niet mogelijk via de HDMI ARC-aansluiting. De uitbreiding garandeert zelfs ondersteuning voor zowat elk mogelijk toekomstig audioformaat.

Extra voordeel van HDMI eARC

Naast alle technische verbeteringen, zoals snelheid, biedt HDMI eARC nog een ander voordeel. U kunt al uw bronnen weer aansluiten op de TV. Vervolgens kan alle audio, ongeacht de kwaliteit, via eARC naar de soundbar of AV-receiver worden gestuurd. Waarom is dat zo handig? Nu sluiten we onze bronnen vaak aan op de AV-ontvanger of soundbar in plaats van op de TV. Lijkt logisch, maar uw geluidsoplossing moet mee evolueren met de beeldstandaarden. Stel dat je een soundbar hebt die perfect aan je behoeften voldoet, maar die geen HDR herkent van je gameconsole. Je zou de gameconsole op de tv kunnen aansluiten, maar dan lever je audiokwaliteit in. Dit is niet het geval met eARC. Je sluit de bron aan op de TV en als er een nieuw beeldformaat wordt gebruikt, hoeft je soundbar daar niets van te weten. En op geluidskwaliteit lever je niet in, want eARC kan alle moderne formaten transporteren.

Wat heb je nodig om eARC te gebruiken?

Uiteraard moeten zowel de TV als de soundbar of AV-receiver die u gebruikt beide zijn uitgerust met ten minste één HDMI-aansluiting die eARC ondersteunt. De oudere ARC werkt met alle HDMI-kabels, maar voor de nieuwe eARC moet je een ander type kabel hebben. Als u wilt profiteren van de beste resultaten, raden wij u aan onze Ultra-High-Speed HDMI-kabels te gebruiken.

 

Ontdek onze Ultra-High-Speed HDMI-kabels

 

Wat als...

Wat als u een PS5-gameconsole of 4K Apple TV (of vergelijkbaar apparaat) en een nieuwe soundbar met eARC hebt, maar uw huidige 4K-tv ondersteunt geen eARC, zodat u de ongecomprimeerde 7.1/5.1 Atmos niet kunt krijgen? Wat als je een PS5 game console of 4K Apple TV hebt en een nieuwe soundbar met eARC, maar je huidige projector ondersteunt geen ARC / eARC of heeft geen HDMI-ingang? Voor al deze gebruikersgroepen bieden wij een oplossing met onze nieuwe eARC-splitters.

 

eARC splitter

Nedis HDMI naar 2x HDMI eARC splitter/extractor

Ontdek hier

eARC splitter

Nedis HDMI 2.1 eARC-coördinator/extractor

Ontdek hier

eArc Splitter

Nedis Ultra High Speed HDMI eARC coördinator & extractor & switch

Ontdek hier