Rookmelders redden levens

Brandpreventie is de laatste tijd een veelbesproken onderwerp, en met goede reden. Het is erg belangrijk om werkende rookmelders op de juiste plaatsen in huis te hebben en om ze goed te onderhouden. Vanaf juli 2022 zijn rookmelders zelfs verplicht in elk gebouw. Hieronder vind je de informatie die je nodig hebt om een woning brandveiliger te maken.

 Bekijk het complete Nedis Rookmelder assortiment 

 

Kies de juiste rookmelder

Er zijn veel verschillende rookmelders op de markt, met verschillende batterijlevensduur en levensduur, variërend van 1 tot 10 jaar. Volgens brandpreventie organisaties is het aan te raden een rookmelder te kopen met een batterijduur van 10 jaar en een levensduur van 10 jaar. De Nedis rookmelders hieronder zorgen ervoor dat je de batterij van de rookmelder de komende 10 jaar niet hoeft te vervangen!

Koolmonoxide: De geruisloze doder

Het is niet alleen belangrijk om uw huis te beschermen tegen rook of vuur, een andere factor om voorzichtig mee te zijn is koolmonoxide. U proeft, ruikt of ziet koolmonoxide niet, maar het kan zonder waarschuwing snel dodelijk zijn. Het is een kleurloos, reukloos gas dat giftig kan zijn voor mensen. Wanneer brandstoffen op basis van koolstof niet goed verbranden, ontstaat er een giftige overmaat aan CO, waardoor het bloed geen zuurstof meer naar de cellen, weefsels en organen kan brengen. 


CO kan worden uitgestoten door niet goed functionerende kook- en verwarmingstoestellen op gas, zoals boilers, haardvuur en verbranding van vaste brandstoffen en olie. Met name defecte of ongeventileerde apparatuur die brandstoffen op basis van koolstof gebruikt en verstopte ventilatieopeningen kunnen een risico vormen. Volgens de aan het Duitse federale instituut voor risicobeoordeling (BfR) gemelde gevallen van CO-vergiftiging is CO voornamelijk afkomstig van het gebruik binnenshuis van barbecues (20%) en verbrandingsmotoren (11%). De uitstoot van CO bij het verbranden van barbecuekolen neemt vaak toe met de tijd: wanneer de kolen niet meer in vlammen opgaan en afkoelen, stoten ze grote hoeveelheden zeer dodelijk CO uit.

Waar in huis Brand & Preventie installeren?

Het is verstandig om op elke verdieping van het huis ten minste één brandmelder te installeren. Op de afbeelding hiernaast is duidelijk te zien waar het aan te bevelen is een rookmelder of koolmonoxidemelder te plaatsen, waar deze eventueel geplaatst zou kunnen worden en waar ze beter niet geplaatst kunnen worden. 


Er zijn verschillende plaatsen waar rookmelders beter niet geïnstalleerd kunnen worden: in de buurt van een ventilator of ventilatierooster, op een tochtige plaats of boven de verwarming. Op deze plaatsen verhindert de luchtstroom dat rookdeeltjes de rookdetector bereiken, zodat je niet of te laat wordt gewaarschuwd.

Op welke plek in de kamer installeer je een rookmelder?

Omdat rook altijd opstijgt, is het belangrijk om de rookmelder aan het plafond te hangen. Dit is de plek waar de rookmelder het snelst alarm kan slaan in geval van brand. Hang de melder in het midden van het plafond op minimaal 61 centimeter van een muur of hoek. Hang de rookmelder bovendien minstens 30 centimeter van een lamp. De rookmelder kan vervuild raken door stof van een lamp. Plaats hem niet boven de airconditioning en raadpleeg altijd de gebruiksaanwijzing van de rookmelder voor installatie.

Nedis Brand & Preventie - Beveiliging

 

Vanaf juli 2022 zijn rookmelders in elk gebouw verplicht. Zorg ervoor dat uw huis beschermd is tegen brand en reukloos gas!

 

 Bekijk het complete Nedis Brand & Preventie assortiment