Duurzaam met LED
LED-verlichting heeft veel voordelen, vooral in vergelijking met andere lichtbronnen. LED lampen zijn zeer energie-efficiënt, wat betekent dat ze niet alleen geld besparen, maar ook goed zijn voor het milieu. Dat is dus niet alleen voordelig voor je eigen huishouden, je draagt ook nog eens een steentje bij.
Voordelen van LED-verlichting
LED-verlichting is niet alleen een geweldige manier om de perfecte sfeer in huis te creëren, het heeft ook vele andere voordelen.
• LED-lampen hebben een enorme levensduur, ze gaan veel langer mee dan andere soorten verlichting;
• Ze zijn verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren, waaronder warmere tinten;
• LED-lampen werken onmiddellijk op volle sterkte;
• In tegenstelling tot gloeilampen worden ze niet heet, waardoor ze minder ontvlambaar zijn;
• LED verlichting bevat geen gevaarlijke stoffen;
• Het assortiment LED-lampen is enorm, ze zijn zelfs geschikt voor buitengebruik.
Wist je dat...
LED lampen veel langer meegaan dan gloeilampen of andere soorten verlichting? Ter vergelijking: een gloeilamp gaat ongeveer 1.000 uur mee, een halogeenlamp 3.000 uur en een spaarlamp tussen de 5.000 en 10.000 uur. LED lampen gaan gemiddeld 20.000 uur of meer mee. Als een LED lamp na die tijd stuk gaat, heb je in die tijd al 20 lampen moeten vervangen. Afgezien van de energiebesparing zijn de kosten van een LED lamp dus al snel terugverdiend.
LED-verlichting en duurzaamheid
In tegenstelling tot andere lichtbronnen verbruikt LED-verlichting veel minder elektriciteit. Dat is niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor het milieu. Doordat er zo veel minder stroom wordt verbruikt, draagt LED bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Als iedereen zou overstappen op LED lampen, zouden we met z'n allen de CO2 uitstoot drastisch kunnen verminderen.
Daarnaast bevatten LED inbouwspots geen giftige stoffen zoals kwik. Dit is een stof die in andere lichtbronnen wordt gebruikt en ook zeer schadelijk is voor het milieu.
Wist je dat...
LED lampen 90 tot 95 procent van de elektriciteit gebruiken om licht te produceren? Een ouderwetse gloeilamp gebruikt maar drie tot negen procent, de rest wordt afgegeven als warmte. Deze besparing van wel 90 procent zie je ook terug in de jaarlijkse energierekening. Als je alle lampen in huis zou vervangen door LED-lampen, bespaar je maar liefst 90 procent op elektriciteitskosten voor verlichting.
LED en recycling
Omdat LED lampen zoveel langer meegaan dan gewone lampen, wordt er minder afval geproduceerd. Je hoeft de LED lampen maar eens in de 10-20 jaar te vervangen, terwijl dit bij halogeen- of spaarlampen veel vaker is. Omdat het recyclen van elektronische producten altijd een lastige klus is, is het maar goed dat je dit bij LED verlichting niet zo vaak hoeft te doen. Mocht een LED lamp het na verloop van tijd begeven, dan kun je deze op dezelfde manier recyclen als bij andere soorten verlichting. Houd het apart en breng het naar een speciale container voor elektronische producten.