Buiten is het koud, een gure wind waait om het huis met op de achtergrond de knallen van het eerste vuurwerk. Gelukkig is het binnen aangenaam warm en komt uit de keuken de geur van vers gebakken deeg rijk gevuld met rozijnen. Het is weer oudejaarsdag en tijd om oliebollen te bakken.

Oliebollen

Dit jaar bak je oliebollen zonder gedoe in een hot air fryer. Geen gedoe met hete olie, een zware frituurlucht (die nog dagen blijft hangen) en vette vingers. Gewoon genieten van versgebakken oliebollen en de laatste dag van het jaar.

Ingrediënten:

- 500 gram oliebollenmix


- 250 gram rozijnen


- 400ml lauw water


- 7 gram gist


- 100 gram bloem


- 5 gram poedersuiker


- Bakvorm voor je hot air fryer


Bereiding:

Let op: Heb je geen bakvorm, pas dan het recept aan. Gebruik in plaats van 400ml maar 250ml water. Hiermee wordt het deeg steviger en zakt het niet door het rooster. De smaak van de oliebollen verandert hiermee helaas wel iets.

Het maken van oliebollen in een hot air fryer is niet veel anders dan in een frituurpan.

1. Wel de rozijnen voor een uur in warm water (of rum voor extra smaak)
2. Meng de oliebollenmix, het gist, water en de rozijnen tot een mooi deeg. Dit kan op grootmoeders wijze met de hand, maar ook met een keukenmachine.
3. Plaats het deeg op een warme plaats, bijvoorbeeld bij de verwarming en laat het afgedekt met een vochtige doek ± 1 uur rijzen.
4. Meng het bloem en de poedersuiker op een bord. Maak hierna bollen van het deeg en rol deze door het bloem/suiker mengsel.
5. Plaats de bollen in de bakvorm en bak deze 10 minuten op 200 graden. Draai de oliebollen na 5 minuten om.
(Bak voor het mooiste resultaat niet teveel bollen tegelijk, in een standaard hot air fryer passen er 4 tegelijk.) Bestuif de oliebollen na het bakken met poedersuiker en genieten maar!

Nedis® hot air fryers

Met de Nedis® hot air fryers maak je niet alleen deze lekkere oliebollen maar geniet je het hele jaar van gezonde gerechten.